Nederlands   English  

Compassie


Van Mindfulness naar Heartfulness


Wat is Compassie?


Compassie is het vermogen om ons betrokken te voelen bij pijn en lijden van onszelf en anderen, en de moed en bereidheid hebben om er wat aan te doen. Iedereen kan dit vermogen door oefening laten groeien. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat er een sterke samenhang is tussen compassie en gezondheid, welzijn en de weerbaarheid bij tegenslag.

Compassie wordt ook wel Heartfulness genoemd: leven vanuit het hart. Oefeningen die hartverwarmend zijn doordat je vriendelijker bent naar jezelf, en van daaruit naar anderen.

Door gerichte oefeningen leer je om Compassie verder te ontwikkelen en toe te passen in je dagelijks leven. Een afgeronde cursus Mindfulness is een belangrijke basis om de cursus Compassie te gaan volgen. Compassie (Heartfulness) is immers een verdieping van Mindfulness.

Compassie

Zelfcompassie


Hoe leer ik mezelf (en de ander) minder te veroordelen?


Je leert milder te zijn en zachter met jezelf om te gaan. Vriendschap sluiten met jezelf. Dit wordt ook wel Zelfcompassie genoemd. Het vermogen om echt zacht en vriendelijk te zijn naar jezelf, ook al heb je onprettige gedachten en/of gevoelens. Ook al ben je met momenten niet blij met jezelf. Er is moed voor nodig om je eigen tekortkomingen, verdriet, angsten, boosheid en/of pijn onder ogen te zien. En het gegeven dat je hierin niet de enige bent kan een gevoel van verbinding geven met anderen; sociale verbondenheid.

Herken je de angst om fouten te maken en jezelf te bekritiseren?Je leert te kijken naar de “innerlijke criticus” die voortdurend (als het ware als een stem in je hoofd) kritisch commentaar geeft op je doen en laten. De compassie-oefeningen kunnen je helpen om het bestaan van deze innerlijke criticus te erkennen (in plaats van te ontkennen), de positieve intentie ervan te zien en daardoor eerder op te merken wanneer deze de toon zet (en niet jij). Door deze bewustwording word je er niet meer automatisch door gestuurd maar neem je zelf weer het stuur in handen.

Zelfcompassie

Mijn ervaring met compassie


Inmiddels heb ik Mindfulness in mijn leven geintegreerd en is het niet meer weg te denken. Door de vele Mindfulnesstrainingen die ik gegeven heb en nog geef heb ik ook mogen zien wat dit anderen brengt. Bij velen onstaat een tijd na het beoefenen van Mindfulness in het dagelijks leven, een wens om dit te verdiepen. Die ervaring had ik ook. Ik kwam in aanraking met Compassie, en heb toen zelf meerdere Compassietrainingen gevolgd, waardoor ik de kracht van Compassie zelf heb mogen ervaren. Ik heb vervolgens een trainersopleiding gevolgd, waardoor ik nu als gecertificeerd trainer werkzaam ben, en heb ondertussen al vele Compassietrainingen mogen gegeven.

Compassie heeft mij een vriendelijker omgang met mezelf gebracht!


Ik was ontroerd toen ik voor het eerst in aanraking kwam met de oefeningen door toe te kijken bij een trainingsbijeenkomst. Toen ik vervolgens zelf een aantal oefeningen ging ervaren werd mijn ontroering nog groter. Er zit zoveel zachtheid en liefde in de oefeningen, dat ook al vind je dat je iets beter had moeten doen, het ok is zoals het is. Ik word er als het ware stil van, in positieve zin. Stil van bewondering. Het voelt als een warm bad; hartverwarmend.

Door (Zelf)compassie te beoefenen ervaar ik als het ware meer ruimte in mezelf. Dat ik ok ben zoals ik ben, ook al zijn er kanten van mij die ik liever anders zou zien. Ook het erkennen van mijn eigen “strenge ik”, dat die er mag zijn in plaats van ervan te balen dat deze er is en zo me nog vervelender te voelen (en weer te balen van mezelf) geeft lucht.

Ervaringen met zelfcompassie

Met Mindfulness leer je om de Focus te leggen op die zaken die er echt toe doen en op te merken waar je aandacht zoal naar toe gaat op een dag. Door Compassie verdiep je deze Mindfulness en opent je Hart zich verder: Heartfulness.

Graag wil ik mijn ervaringen delen en mijn enthousiasme voor zowel Mindfulness als Heartfulness (Compassie) overbrengen. Ik gun eenieder deze instrumenten, die als je deze eenmaal beheerst, je dagelijks „gratis en voor niets“ kunt toepassen. Je leert in balans te blijven, ondanks tegenslag. Je leert vriendschap te sluiten met jezelf, je bent ok zoals je bent. Je ervaart meer geborgenheid, warmte, acceptatie en verbondenheid met jezelf en de ander.

Als gecertificeerd Mindfulness- en Compassietrainer weet ik maar al te goed hoe belangrijk het is om Mindfulness en Hearfulness (Compassie) in je dagelijks leven toe te passen.

Dus wacht niet langer. Schrijf je nu in!